Ben jij al een tijdje op zoek naar je droomhuis en denk jij dat je hem nu eindelijk gevonden hebt? Dan is deze blogpost er voor jou! Wij gaan je namelijk vertellen waar je allemaal op moet letten bij de daadwerkelijk aankoop van een huis. Een huis kopen, is een hele investering, en aan het einde van de rit wil je natuurlijk wel dat je de juiste keuze hebt gemaakt.

Krapte op de huizenmarkt

De aanhoudende krapte op de huizenmarkt zorgt ervoor dat mensen snel een bod willen uitbrengen op een woning. Soms zelfs zonder dat ze een bezichtiging hebben gedaan. Ook al is het aantal woningen krap en ligt de druk op het vinden van een geschikt huis hoog, onthoud wél dat het een grote investering is die je gaat doen! Het is dus verstandig om een weloverwogen keuze te maken. Wat je hierbij kan helpen, is het maken van een eisenlijst. Soms is het achteraf nodig om iets te schrappen, maar zie je eisenlijstje wel als leidraad tijdens je zoektocht. Blijf dus altijd kritisch en houd je lijstje bij de hand!

Tijdens de bezichtiging

Heb jij een woning op het oog? Ga dan altijd langs voor een uitgebreide bezichtiging. Laat jezelf niet te veel meeslepen door de foto’s op het internet of de praatjes van de makelaar. Probeer scherp te blijven en alles van top tot teen te bekijken tijdens je bezoek. Vaak is het zelfs zo dat je de eerste keer lang niet alles ziet. Een tweede of derde keer bezichtigen, kan dan uitkomst bieden. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt. Nog een tip is om iemand met verstand van woningen mee te nemen tijdens je bezichtiging. Eventueel kun je een aankoopmakelaar inschakelen die de woning kritisch kan beoordelen op eventuele gebreken of andere problemen. Ook zou je een bouwkundige keuring kunnen laten uitvoeren. Dit kost wel wat, maar dan heb je ook wat!

Probeer te onderhandelen over de vraagprijs

Natuurlijk snappen we dat je zo snel mogelijk een woning wilt vinden die voldoet aan je wensen. Ben jij enthousiast geworden en wil je graag een bod uitbrengen? Probeer dan toch altijd te onderhandelen over de vraagprijs. Ook is het slim om van tevoren in te schatten hoeveel de woning waard is. Zo weet je het ook meteen wanneer de vraagprijs buitenproportioneel is. Daarnaast is het belangrijk om tijdig een afspraak in te plannen bij de hypotheekadviseur. Kijk bijvoorbeeld naar een hypotheekadviseur als Univé. Bij Univé krijg je namelijk altijd onafhankelijk advies en zo zorg ervoor dat je een hypotheek kiest die ook echt bij je past.  

Gerelateerd bericht

Geef een reactie